Dobra włoska restauracja
Masz ochotę dobrze zjeść? Pośród wielu alternatyw, które proponuje europejska sztuka kulinarna na główną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to mnogość smaków, kolorów i spora porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Polakom włoska restauracja, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i czasem z owocami morza. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to też takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Klasyczne jedzenie włoskie
Pasty są bazą włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach form. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie można dodać do tej potrawy. Italian Cuisine Krakow Ryby, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że makarony nie mogą się przejeść.
Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska to cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To również canelloni, tortellini, minestrone oraz szeroki wybór słodyczy – np. tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mozarelli i pecorino.
Zobacz film