Sens kuchni włoskiej- prostota oraz naturalne składniki

Jeśli chodzi o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi fabrykanci oraz klienci na świecie jedzą na rok z grubsza pięćdziesięciu pięciu kilogramów pasty na osobę. Włosi są pewnie jedyną narodowością, która z radością zjada makaron więcej aniżeli raz na dzień.

Włoski makaron – skąd ten fenomen?
Makaron od zawsze był we Włoszech rozważany (oraz gotowany) jako danie główne, a nie jako bazowe węglowodany, które towarzyszą posiłkom jako danie dodatkowe – np. w krajowej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi lub też rybnymi – jest kolejnym imponującym przykładem tuzinkowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej wolno odnaleźć makaron w formie ponad 300 różnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti oraz rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – oraz niemalże niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których wolno utworzyć proste lub wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

W jaki sposób zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego należy do stereotypowego włoskiego makaronu to składniki takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na osobę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz niewielka ilość wody.
•    Sposób wykonania jest równie prosty, co lista składników – po prostu należy je wszelkie połączyć, wymieszać i ugnieść do osiągnięcia jednakowej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, by z pół godziny „odpoczął”.
•    Gdy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik i pokroić w taśmy o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron najczęściej gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Wobec tego, jeżeli masz zamysł zrobić makaron, zrób to jak wypada: po włosku. Tak przygotowany makaron dopełnij za pomocą ulubionych prawdziwych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Jedynie w owym czasie można w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara czy też innym, równie smakowitym daniem. Prosto, czysto oraz wyśmienite -o to chodzi!